#2: groene voornemens

Natuurlijk kan ik niet anders dan beginnen met HAPPY NEW YEAR! Ik wens je al het beste voor 2022: veel geluk, gezondheid en een overdosis aan liefde! Man man, weer een jaar voorbijgevlogen. Weer een jaar waar weinig mocht en weinig kon. Weer een jaar waar het maken van mooie herinneringen een schaarste was. Maar dit had ook zo z’n voordelen. Meer tijd voor jezelf en je familie bijvoorbeeld. En wat dacht je van de impact op het milieu?

Godgeschenk

In een aantal gevallen waren de afgelopen twee jaar een godsgeschenk voor de natuur. Dit artikel op Medical News Today geeft een paar mooie voorbeelden hiervan. Zo reizen we met z’n allen een stuk minder, wat zo zijn voordelen heeft voor de lucht- en waterkwaliteit. Ik kan het je hier allemaal haarfijn proberen uit te leggen, maar lees vooral het artikel even. Of deze positieve effecten blijvend zijn is sterk de vraag. Maar goed, dit pakken ze ons niet meer af.

Kleine beetjes

Maar met corona alleen gaan we onze planeet niet redden. Daar is meer voor nodig. Daar zijn wij voor nodig. Traditiegetrouw staan de laatste weken van het jaar in het teken van deze goede voornemens. Meer sporten, stoppen met roken, beter eten. Allemaal stuk voor stuk heel erg goed en ik hoop van harte dat je deze voornemens ook daadwerkelijk gaat halen. Succes in ieder geval (ik hoop dat het je nog steeds goed vergaat)! En, nu je toch bezig bent met deze goede voornemens wil ik je vragen nog enkele andere voornemens toe te voegen aan je lijstje, namelijk ‘groene voornemens’. Het woord zegt het natuurlijk al: het voornemen om wat groener (of duurzamer) te leven. Iets kleins in je leven aanpassen waardoor jij en je gezin net wat minder CO2 uitstoten. Iets kleins, waardoor de kans dat we de klimaatverandering een halt toeroepen weer wat groter wordt. Zoals ik in mijn vorige blog namelijk al zei: ‘We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly’. Alle kleine beetjes helpen.

Inspiratie

En waar moet je dan aan denken? Ik zal proberen wat inspiratie te delen. Maar, het moet vooral iets zijn wat voor jou mogelijk is en waar je je zelf fijn bij voelt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het iets eenvoudigs is. Iets wat je van vandaag op morgen kan veranderen. Neem bijvoorbeeld wat vaker de fiets of het openbaar vervoer. Wees bewuster met het gebruik van water. Douche bijvoorbeeld wat minder vaak of minder lang. Het zijn werkelijk hele kleine dingen die al kunnen bijdragen. Om je wat verder op weg te helpen hierbij mijn 5 groene voornemens die ik vanaf 2022 allemaal zoveel mogelijk probeer toe te passen:

  1. Wat vaker de fiets nemen (ook als het regent)
  2. Mijn garderobe vergroenen (duurzame materialen, fair wear)
  3. Energiebesparende maatregelen van mijn huis
  4. Minder vaak én minder lang douchen (hoe fijn het ook is)
  5. Beter scheiden van afval

Allemaal stuk voor stuk kleine dingen die bijdragen aan dat grotere doel. Het behoud van de natuur. En weet je wat? Als je er eenmaal mee bezig gaat is het nog leuk ook. Ik heb in ieder geval de smaak te pakken. Nu jij nog! Wat worden jouw groene voornemens voor 2002 (en daarna)? Praat mee op Instagram. 

Paul

Paul

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday