#1: de ontdekkingstocht naar duurzamer leven

Hoe kan ik “groener” of duurzamer leven? Uitstekende vraag! Maar waar ik achter ben gekomen is dat hier geen eenduidig antwoord op te geven is. Volledig groen leven? Nagenoeg onmogelijk volgens mij. Is dat erg? Integendeel. We zeggen bij ohdeer niet voor niets ‘we don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly’.

Ieder z'n manier

“Groener worden” of duurzamer leven is iets wat alleen echt grote impact heeft als veel, heel veel mensen het doen. Maar ook hier geldt: dat begint bij jezelf, toch? En dan zal je vast denken: die twee gasten van ohdeer zijn een duurzaam kledingmerk begonnen. Zij zullen wel weten hoe groener te leven. Nou, niets is minder waar. Ook voor ons is het een ontdekkingstocht waarin we elke dag nieuwe dingen leren en er zelfs soms achter komen dat wat wij dachten dat duurzaam was, toch wat tegen leek te vallen. Zoals gezegd, het is een ontdekkingstocht waar je vooral zelf moet bepalen welke aspecten je belangrijk vindt om te verduurzamen én waar het voor jou mogelijk is. Staat jouw baas er niet voor open dat jij een elektrische auto leased? Dan kun je daar weinig aan doen. Maar pak dan wat vaker de fiets naar de stad. Je snapt volgens mij wel waar ik heen wil.

Het is nog niet te laat

De start van onze ontdekkingstocht over duurzaamheid begon ongeveer twee jaar geleden. Wij zijn enorm vaak te vinden in de natuur; snowboarden in de Oostenrijkse bergen, mountainbiken in de Veluwse bossen, hiken in de mooiste berglandschappen die Europa te bieden heeft. Wauw, wat genieten we daarvan. Maar we zagen ook verandering. Weersomstandigheden veranderen, minder zekerheid van een wit besneeuwde bergtop in de Alpen. Dat zette ons aan het denken: kunnen wij over 30 jaar nog steeds wel genieten van al het moois dat onze aarde ons te bieden heeft? Glijden wij over 30 jaar nog steeds op onze plank over het witte goud in Oostenrijk? Er van uitgaande dat wij rond onze 65e levensjaar nog steeds vitaal genoeg zijn dat te doen natuurlijk…. “Het is nog niet te laat” lazen we overal. En daar zijn we ook van overtuigd! Dat was het moment dat we besloten iets terug te kunnen en willen doen. En dit wilden we vooral niet alleen doen, want dat is simpelweg niet genoeg. We willen anderen meenemen in onze ontdekkingstocht, maar ook tegelijkertijd anderen de mogelijkheid te geven op een eenvoudige manier ook iets terug te doen. Zie daar ohdeer.

Verkooppraatje

Nee, dit is geen verkooppraatje om jou over te halen een shirt te kopen bij ohdeer. Dit is om te laten zien hoe onze ontdekkingstocht is gestart. Om te laten zien dat die voor iedereen anders is en dat de reden om groener te leven voor iedereen verschilt. Om te laten zien dat op heel veel verschillende manieren duurzamer in het leven kunt staan. Om te laten zien dat je met kleine kleine dingen al een verschil kunt maken. En wat de reden ook is, welke manier je ook kiest, het gaat er om dat uiteindelijk het doel hetzelfde is: behoud van die ontzettend gave natuur, van deze toch wel hele leuke planeet.

ohdeer vertelt

Wij nemen je heel graag mee in onze reis naar een “groener bestaan”. We vertellen over de do’s en don’ts, wat werkt wel, wat werkt niet. Het zal zeker niet alleen maar gaan over kleding en het planten van bomen. Want hoe je de planeet groener maakt, dat maakt niet uit. Als het maar gebeurt, toch? 

Paul

Paul

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday